Načelnik.ba
18. 09. 2019
Manifestacija „Dani sjećanja na šehide i poginule borce Novog Sarajeva“ PDF Ispis E-mail
Autor samih   
Petak, 12 Maj 2017 08:34

pregled2Sjećanje na šehide i poginule borce Novog Sarajeva,  posjeta učenika Spomeničkom kompleksu „Tunel D-B“ i  Memorijalnom centru Novo Sarajevo

U okviru obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo u toku je manifestacija „Dani sjećanja na šehide i poginule borce sa područja općine Novo Sarajevo“ koju organizira Udruženje „Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Novo Sarajevo“. Tim povodom, u ponedjeljak i utorak 8. i 9. maja ove godine održan je prigodan program i polaganje cvijeća na spomen – obilježjima Čengić Vila i Malta. Cvijeće je zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja, članovima porodica šehida i poginulih boraca, položila i delegacija Općine Novo Sarajevo koju je predvodio načelnik Nedžad Koldžo. Navedenu manifestaciju svojim učešćem uveličali su i učenici osnovnih škola „Čengić Vila I“ i „Malta“  koji su izveli kompoziciju „Jedna si jedina“, te pročitali imena šehida i poginulih boraca koji se nalaze na pomenutim spomen – obilježijima.

Manifestacija „Dani sjećanja na šehide i poginule borce Novog Sarajeva“  nastavit će se i narednih dana po slijedećem rasporedu:

10. maj - od 14:00 do 15:00 sati, Spomen obilježje „Trg heroja“

10. maj - od 15:00 do 16:00 sati, Spomen obilježje „Hrasno i H. Brdo“

11. maj - od 15:00 do 16:00 sati, Spomen obilježje „Grbavica“

16. maj - od 14:15 do 14:30 sati, Spomen obilježje „Velešići“

16. maj - od 15:45 do 16:00 sati, Spomen obilježje „Pofalići“

Učenici članovi historijskih sekcija novosarajevskih osnovnih škola u utorak 09. maja posjetili su Spomenički kompleks „Tunel D-B“ s ciljem podsjećanja na njegovu presudnu ulogu za odbranu Sarajeva i BiH tokom agresije. Navedena aktivnost održana je u sklopu obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo, a Fond memorijala obezbijedio je besplatnu posjetu koja podrazumijeva stručno kustosiranje, gledanje dokumentarnog filma, razgledanje i upoznavanje sa stalnom muzejskom postavkom, tematskim izložbama u galerijskom prostoru, te prolaskom kroz autentični dio tunela. Ovaj obilazak upotpunjen je održavanjem sata historije i predavanjem o opasnosti od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS) od strane certificiranih uposlenika Fonda memorijala. Spomenički kompleks posjetilo je više od 90 učenika iz devet novosarajevskih osnovnih škola, a Općina je obezbijedila besplatan prijevoz do tunela u dva termina.

Povodom obilježavanja Dana Kantona Sarajevo i Dana Općine Novo Sarajevo od 02. do 16. maja ove godine u Memorijalnom centru Novo Sarajevo u terminu od 15:00 do 17:00 sati postavljena je izložba ratnih fotografija, a za posjetitelje su planirane i video projekcije, te historijski čas. Tim povodom, Memorijalni centar 05. i 09. maja posjetilo je više od 50 učenika OŠ „Velešićki heroji“ i Srednje elektrotehničke škole za energetiku.