Načelnik.ba
18. 09. 2019
Svečano otvoreno dječije igralište i prostor za odmor i rekreaciju na području MZ Željeznička PDF Ispis E-mail
Autor samih   
Ponedjeljak, 08 Avgust 2016 08:55

ik18Preko 100 mališana zajedno sa općinskim načelnikom, puštanjem balona ozvaničili završetak realizacije ovog značajnog projekta

Na području MZ Željeznička u petak, 29. jula ove godine svečano je otvoreno dječije igralište i prostor za odmor i rekreaciju na raskrsnici ulica Hamdije Čemerlića i Zmaja od Bosne. Svečanoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici Međunarodnog centra za djecu i omladinu Novo Sarajevo, članovi Udruženja penzionera Novo Sarajevo i Centra za zdravo starenje, predstavnici JU „Djeca Sarajeva“ sa oko 100 mališana iz vrtića „Zvončić“, zatim općinski načelnik Nedžad Koldžo sa saradnicima i vijećnici Općinskog vijeća.

Prisutnim gostima, tom prilikom obratio se predsjednik Savjeta MZ „Željeznička“ Omer Ključić i  općinski načelnik Nedžad Koldžo.

U svom obraćanju, načelnik Koldžo istakao je da Općina Novo Sarajevo prednjači po broju dječijih igrališta i parkova, kao i sportskih terena za omladinu. Za izgradnju novih parkova na području općine u Budžetu za 2016. godinu planirano je oko 1. 063. 446 KM, a ovo je samo jedan od njih koji pored prostora za djecu, sadrži i bogat prostor za odmor i rekreaciju onih nešto starijih naših sugrađana.

Na ovoj lokaciji izgrađena su dva ograđena dječija igrališta sa rekvizitima za igru djece od 1 do 3+ godine,  te igralište sa piramidom za penjanje 5+ godina. Svi rekviziti posjeduju certifikate po evropskim normama. U okviru pješačke površine formiran je fitness park sa rekvizitima za vježbanje, zatim parking za bicikla,klupe za odmor, te oglasna tabla. Ukupna površina navedenog prostora je 3.537m2. Investitor je Općina Novo Sarajevo, a vrijednost izvedenih radova je oko 250. 000 KM.

Današnju manifestaciju svojim nastupima uveličali su i polaznici škole flaute, radionice koja se održava u okviru realizacije projekta „Vanškolske aktivnosti 2016“, a koji finansira Općina Novo Sarajevo u saradnji sa Međunarodnim centrom za djecu i omladinu, te Irnes Divjan superfinalista najvećeg muzičkog takmičenja u regionu „Pinkove zvjezdice“ i član Aka-demije „Pink panters“.

Svečanim puštanjem balona u zrak, općinski načelnik Nedžad Koldžo zajedno sa mališanima svečano je otvorio dječije igralište i prostor za odmor i rekreaciju, nakon čega je nastavljeno druženje djece uz osvježenje i poslastice.